Een binnendeur kiezen is niet altijd even eenvoudig. Er zijn verschillende soorten binnendeuren verkrijgbaar, zoals een opdekdeur of stompe deur. En dan is er nog de keuze uit een binnendeur met of zonder glas, moet er een kleurkeuze worden gemaakt en heb je nog de keuze uit vele modellen, van strak en industrieel tot klassiek en landelijk. Welke binnendeur je kiest is grotendeels afhankelijk van je eigen voorkeur, maar de keuze uit een opdekdeur of stompe deur heeft ook te maken met het type deur dat in je woning aanwezig is. Bekijk de binnendeur offerte
Onderdelen van een binnendeur
Voordat je een binnendeur gaat kopen, is het handig om te weten uit welke onderdelen deze bestaat. Zo kun je namelijk controleren of de deur die je gaat kopen wel alles bevat wat je nodig hebt. Een deur bestaat uit een gedeelte dat beweegt met behulp van scharnieren, een kozijn waarin het bewegende gedeelte hangt, een deurhendel om de deur mee open of dicht te doen en eventueel een slot om de deur mee af te sluiten. Als je een binnendeur gaat kopen, check dan welke onderdelen erbij zitten. Soms is een binnendeur enkel het bewegende gedeelte, zonder het kozijn en zonder het hang- en sluitwerk.
Een binnendeur kiezen
Zodra je een deur voor binnen in je huis gaat kopen, kijk dan eerst goed naar de afmetingen van het gat waarin de deur moet komen. Deze bepaalt voor een groot gedeelte welke deur je kunt aanschaffen. Is het een standaard formaat of moet je voor maatwerk gaan? Een maatwerkdeur betekent een hogere prijs. Daarnaast is het onderscheid tussen een opdekdeur en een stompe deur van belang. Je kunt een opdekdeur bijvoorbeeld niet in het kozijn van een stompe deur hangen en andersom.
Zelf een binnendeur plaatsen
Een binnendeur plaatsen is heel eenvoudig als de basis, bestaande uit een kozijn in de juiste afmeting en goed geplaatst scharnieren, al in orde is. In dat geval koop je een binnendeur die in de opening past, stel je deze bij waar nodig en verf je de deur als deze nog niet afgelakt is. Als je ook het deurkozijn moet vervangen, moet je deze eerst op maat maken, plaatsen en afwerken. Een deurkozijn plaatsen is een heel secuur werkje. Een scheef geplaatst kozijn kan namelijk zorgen voor een klemmende deur.

Type binnendeuren
Er zijn enorm veel keuzes als het gaat om het kiezen van een binnendeur. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een nieuwe deur of geld besparen met de aanschaf van een tweedehands deur. Daarnaast heb je twee soorten manieren waarop binnendeuren worden geplaatst, als opdekdeur of als stompe deur. En vervolgens zijn er meerdere materialen waar je uit kunt kiezen voor je binnendeur die de kwaliteit en de uitstraling bepalen. Hieronder kun je lezen welke varianten binnendeuren er zijn en die je in overweging kunt nemen bij het kiezen van een deur.
Nieuwe of tweedehandse deur
Hoewel meestal wordt gekozen voor een nieuwe deur als deze vervangen of geplaatst moet worden, is het ook mogelijk om een gebruikte binnendeur te nemen. Via online marktplaatsen, briefjes in de supermarkt of via is het mogelijk om aan een tweedehands binnendeur te komen. Het voordeel van een tweedehands binnendeur is dat deze vaak een stuk goedkoper is dan een nieuwe deur. Bovendien kun je geluk hebben en een kwalitatief goede binnendeur voor een lage prijs kopen. Het nadeel van een tweedehands deur kan zijn dat deze niet exact de maat heeft die voor jouw deuropening nodig is. In dat geval zal je zelf aan de slag moeten om deze op maat te maken.
Draaiende deur of schuifdeur
Heeft jouw woning draaideuren of schuifdeuren? Een schuifdeur is handig in kleinere ruimtes. Je hebt namelijk geen extra ruimte nodig om de deur open te doen. Bovendien heb je bij schuifdeuren het voordeel dat deze in de wind niet dicht kunnen klappen. Toch is het merendeel van de binnendeur een draaiende deur. Door middel van scharnieren kun je de deur in het kozijn openen of dicht doen. Met behulp van een deurhendel klik je de deur in het slot, zodat deze niet zomaar open kan gaan. Draaiende deuren hebben als voordeel dat ze in veel varianten beschikbaar zijn.
Opdekdeur of stompe deur
Nieuwbouwwoningen worden vaak standaard voorzien van opdekdeuren. Deze zijn namelijk goedkoper dan stompe deuren. Een opdekdeur valt op het kozijn, waardoor de randen wat uitsteken. Bij een opdekdeur moet je goed kijken naar de draairichting van de deur. Een stompe deur valt juist in het kozijn en dus heb je geen uitstekende randen. Stompe deuren hebben een modernere uitstraling en dus geven veel mensen er de voorkeur aan om hun opdekdeuren te vervangen voor stompe deuren. Als je een opdekdeur vervangt, moet je echter ook het kozijn vervangen. Een stompe deur past namelijk niet in het kozijn van een opdekdeur.
Dichte binnendeur
Dichte binnendeuren zijn deuren die geen licht doorlaten. Het zijn dus deuren zonder glas. Een dichte binnendeur is handig in ruimtes die je wilt afsluiten en waar je niet wilt dat men naar binnen kan kijken, zoals bij een slaapkamer of de afsluiting tussen een gang en de garage. Een dichte binnendeur kun je ook gebruiken om iets aan het oog te onttrekken wat niet zo mooi is, zoals bij een trapkast of een opbergkast waar je allerlei spullen in hebt opgeborgen. Met een dichte deur zorg je ervoor dat de ruimte netjes en rustig op het oog blijft.
Binnendeur met glas
Een binnendeur in je huis met daarin glas zorgt voor extra veel daglicht. In tegenstelling tot een dichte deur, kun je met een glazen binnendeur juist de ruimte achter de deur betrekken bij de aangrenzende ruimte. Glazen deuren worden veel gebruik om bijvoorbeeld de gang met de woonkamer te verbinden of de keuken met de woonkamer. Deuren met glas kunnen in allerlei stijlen worden gemaakt, van klassiek tot modern. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit blank glas, glas-in-lood, geslepen facetglas en matglas.
Deur met veiligheidsglas
In sommige gevallen ben je verplicht om veiligheidsglas te nemen. Bijvoorbeeld in het geval dat de borstwering van je binnendeur lager is dan 85 centimeter. Door in zo’n geval veiligheidsglas te plaatsen, is de kans dat het glas breekt veel kleiner als je er tegen leunt of per ongeluk tegenaan stoot. Er worden twee varianten veiligheidsglas aangeboden: gehard glas en gelaagd glas. Gehard glas wordt tijdens het productieproces verhit tot hele hoge temperaturen en wordt daardoor heel sterk. Breekt het toch, dan valt het in kleine glasstukjes uiteen. Gelaagd glas bestaat uit twee lagen glas met daartussen een laag folie. Dit houdt de twee glasdelen bij elkaar en kan daardoor niet uit elkaar vallen.
Kant-en-klare binnendeur of niet?
Wil je als je een deur voor in je huis hebt gekozen zelf nog aan slag of liever niet? Een kant-en-klare binnendeur is direct klaar om te plaatsen. De afmetingen passen bij jouw deuropening, de scharnieren zitten op de juiste plek en de deur is afgelakt, waardoor je zelf niet meer hoeft te verven. Als je de binnendeur liever zelf nog personaliseert, dan kun je ook kiezen voor een deur die alleen in de grondverf staat. Zo kun je zelf nog aanpassingen doen aan de afmetingen, het hang- en sluitwerk en de kleur. Een kant-en-klare deur is vanzelfsprekend duurder dan een deur waar nog het een en ander aan moet gebeuren.

Massieve deur of deur met honingraatvulling
Massieve binnendeuren zijn deuren met een massieve kern. Dit type deur is kwalitatief hoogwaardig. Het voordeel is dat deze deuren een goede geluidsisolatie hebben en heel erg sterk zijn. Het nadeel is dat ze door de massieve kern erg zwaar zijn en ook relatief duur in de aanschaf. Wil je liever een lichtere een voordeligere binnendeur, dan kun je kiezen voor een binnendeur met honingraatvulling. Een honingraatvulling bestaat uit stevig karton of hardboard waartussen lucht zit. Doordat er wordt gewerkt met goedkoper vulmateriaal heeft de deur een lagere aankoopprijs. Let er wel op dat een honingraatvulling meer geluid doorlaat dan een massieve deur.
Brandwerende binnendeur
Extra veiligheid in huis kan gegarandeerd worden met een binnendeur met veiligheidsglas, maar in het geval van woningbrand is een brandwerende deur een uitkomst. Een brandwerende binnendeur zorgt ervoor dat in het geval van brand in huis de verspreiding van het vuur wordt uitgesteld. Er bestaan dertig en zestig minuten brandwerende deuren. Een brandwerende deur geeft je extra tijd om bijvoorbeeld je familie in veiligheid te brengen. Ook de brandweer heeft zo meer tijd om de brand in je woning te blussen.
Binnendeur van duurzaam materiaal
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, ook als het om onze woningen gaat. Daarom is het tegenwoordig mogelijk om binnendeuren te kopen van duurzame materialen. Bij duurzame deuren wordt er gebruik gemaakt van verantwoord geproduceerd hout, wordt er tijdens het productieproces zoveel mogelijk gerecycled en het onderhoud tot een minimum beperkt. Wil je een duurzame binnendeur kopen, kijk dan of de deur een STIP, FSC of PEFC keurmerk bevat. Is de deur gelakt, dan kun je ook nog nagaan of er een duurzame lak is gebruikt om de deur te verven.
Offerte
Wil je precies weten wat voor kunststof kozijnen aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare kunststof kozijnen specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de kunststof kozijnen specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste kunststof kozijnen Offertes, Gratis!
Je hebt de tips in tekst gelezen maar de finesses van kozijnen van kunststof zitten juist vaak in de details. Want er zijn veel verschillen en zaken om op te letten. Je hoort in deze podcast hierover mijn praktijk ervaring hiermee. Zo weet je precies wat er in de praktijk bij komt kijken.
- Verbouwen 184 | Houten Kozijnen Vervangen Door Kunststof Kozijnen Verbouwkosten 15:22
- Verbouw 6 | Kunststof of Houten kozijnen Verbouwkosten.com 16:30
Externe bronnen:
Bekijk de beste deur met kozijn offerte ►